Objednajte sa Opýtajte sa

Primárove oči oslavujú 10 rokov!

19.10.2020
Primárove oči oslavujú 10 rokov!

Primár MUDr. Radovan Piovarči patrí medzi renomovaných očných lekárov. Na svojom konte má viac než desaťtisíc laserových očných zákrokov a viaceré prvenstvá. Ako prvý na Slovensku vykonal operáciu dioptrií femtosekundovým laserom, ktorú dokonca aj sám podstúpil. Presne pred desiatimi rokmi sa zbavil nepraktických okuliarov a mínusových dioptrií. Vďaka NeoLASIK HD.

Operáciu femtosekundovým laserom ste absolvovali v októbri 2010. Vaša klinika bola prvá, ktorá disponovala týmto laserovým prístrojom. Aké boli vaše skúsenosti s femtosekundovým laserom predtým, než sa z lekára stal pacient?

Naša klinika bola prvou, ktorá zaviedla do bežnej praxe operácie LASIK pomocou femtosekundového lasera. Samozrejme, že tomu predchádzali dôsledné školenia, tréningy a testy. Prví pacienti boli operovaní v septembri, ja som sa k nim pridal o mesiac neskôr. S prvým naším klientom, ktorého som operoval, som v kontakte doteraz. Všetko je v poriadku. Ako u neho, tak aj u mňa.

Prvý mesiac ste teda s femtosekundovým laserom pomáhali ľuďom zbaviť sa okuliarov. Aké boli ich bezprostredné pocity?

Ako chirurg som si začal uvedomovať najmä to, aký presný a bezpečný femtosekundový laser je. Samozrejme, že príjemný pocit zadosťučinenia vo mne vyvolávali emócie a reakcie pacientov. Boli nadšení z takmer bezbolestného pooperačného priebehu hojenia. Pár hodín po zákroku možno pociťovať akési mierne pálenie v očiach, no večer už mohli sledovať televíziu a na druhý deň normálne fungovať, šoférovať, pracovať. Bol som prekvapený z toho, akú výraznú zmenu kvality zraku a života sme im mohli prinavrátiť. A to ma teší i dnes.

Ako si spomínate na svoj deň "D"?

20.10.2010 bol bežný pracovný deň, počas ktorého som odstraňoval dioptrie svojim pacientom. Medzi nimi bola aj naša kolegyňa, sestrička Marcela Pospíšilová. Na záver som sám ľahol pod femtosekundový laser a MUDr. Josef Hycl, CSc. vykonal zákrok NeoLASIK HD. Vtedy sa ten môj spomínaný bežný deň zmenil na výnimočný.

Už o dva dni, v piatok 22.10., som sa zúčastnil kongresu Slovenského oftalmologickej spoločnosti v Trenčíne. Medzi prítomnými lekármi vzbudila moja operácia veľký záujem. Mnohí tomu nechceli ani veriť, pretože už na druhý deň po NeoLASIK HD som mohol bežne pracovať, šoférovať a aktívne sa zúčastniť prednášok. Čo v prípade starších metód odstránenia dioptrií ako PRK, Lasek či No Touch Laser, nie je možné a prvé 3-4 dni by som bol práceneschopný a kvôli pooperačnej bolestivosti by som sa nemohol zúčastniť žiadneho podujatia.Moja rýchla rekonvalescencia tak bola pre nich nečakaná. 

Čo predchádzalo tomu, kým ste si povedali, že tento typ zákroku je riešením aj pre vás a pre váš zrak?

Rozhodovanie, že s dioptriami musíme niečo robiť, trvalo zhruba desať rokov. Kontaktné šošovky mi po dlhodobom nepretržitom používaní začali jedného dňa prekážať a citeľne ma dráždili, takže som ich po rokoch musel vymenil opäť za okuliare. Tie ma však obmedzovali pri športe aj v bežnom živote. Asi ako každého. Keď som prišiel do kontaktu s týmto typom lasera, ani na moment som nezaváhal a zákrok sa rozhodol podstúpiť. Dôkladné vstupné vyšetrenie rozhodlo o tom, že som vhodným kandidátom.

Spomínali ste, že okuliare vás obmedzovali v súkromí, ale aj pri profesii očného chirurga. Ako?

K mojej práci chirurga patrí mikroskop a rúško. Sklíčka okuliarov sa mi rosili, rovnako aj sklíčka mikroskopu. Navyše sa mi okuliare od mikroskopu aj zamastili. Neskôr som operoval bez okuliarov, keďže som si mohol preostrovať okulár mikroskopu. Ale ja osobne som sa necítil komfortne. Bolo to otravné.

Mnoho ľudí sa rozhodne pre dobrovoľné nosenie nepraktických okuliarov a kontaktných šošoviek, pretože sa zákroku boja. Predsa len, ide o náš najdôležitejší zmysel. Vy ste strach nepociťovali?

Strach som nemal, za to určitý rešpekt áno. Ale videl som, ako zákrok prebieha, čo mu predchádza, aká rýchla a bezbolestná je rekonvalescencia. Navyše, zveril som sa do rúk špičkového očného chirurga, kolegu doktora Hycla, ktorý bol zakladateľom a odborným garantom našej kliniky s množstvom teoretických a praktických skúseností z Prahy a z Veľkej Británie, kde tiež pracoval. Takže strach v mojom prípade skutočne nebol na mieste. Ale práve vďaka tomu, že som operáciu femtosekundovým laserom podstúpil aj ja sám, dokážem teraz lepšie porozumieť pacientom a zodpovedať im všetky otázky aj z pohľadu človeka, ktorý pod laserom ležal. A to je pre moju prácu veľmi dôležité.

Do akej miery zohrala úlohu vaša funkcia? Ste primár očnej kliniky, ktorá odstránenie dioptrií femtosekundovým laserom ponúka. Nemali ste pocit, že sa to od vás priam očakáva?

Do určitej miery áno. U nás na klinike zastávame filozofiu, že nie je dôvod na to, aby sme nosili okuliare. Ak to je medicínsky možné, je bežnou praxou, že moji kolegovia tento typ zákroku už podstúpili alebo podstúpia. Jednoducho veríme tomu, čo robíme.

Môžete teda povedať, že aj vy ste pred desiatimi rokmi vďaka zákroku získali slobodu?

Jednoznačne. Pravidelne čítam rôzne štúdie a štatistiky spokojnosti pacientov, z ktorých jasne vyplýva, že stupeň slobody, ktorú vám dodáva nezávislosť od okuliarov, je jedinečná. Pooperačný stav si síce niekedy vyžaduje určitú dávku kompromisu, no ak by som sa mal ešte raz rozhodnúť, či pôjdem do toho, určite by som tak urobil opäť.